Bemesten

Een dicht, weelderig groen gazon heeft veel voedingsstoffen nodig.

Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.

Een dicht, weelderig groen gazon heeft veel voedingsstoffen nodig.

Bemest het daarom drie tot vier keer per jaar, bij voorkeur met organische meststoffen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor o.a. kunstmeststoffen. Laat u door ons adviseren welke meststof voor uw situatie het meest geschikt is.

Er zijn diverse soorten meststoffen:

Vaste (organische) mest

Organische mest is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke (rundermest, paardenmest) oorsprong. Deze mest stimuleert het bodemleven en bevat zeer veel verschillende voedingsstoffen.

Organische mest kan het best gegeven worden in de winter of het vroege voorjaar. De voedingsstoffen komen dan vrij tegen de tijd dat de planten gaan groeien.

Kunstmest

Kunstmest is een minerale meststof, op kunstmatige wijze gemaakt. Deze meststof bestaat uit zouten die gemakkelijk oplossen in water. In de meeste gevallen wordt de mest in het voorjaar en tijdens de groeiperiode gegeven.

Kunstmest werkt snel en kan daarom het best toegepast worden als planten moeten groeien. 

Championmest

Champignonmest bevat veel noodzakelijke grondstoffen en heeft ook nog eens een gunstige PH voor de meest verbouwde gewassen. Daarnaast is het een uitstekende bodemverbeteraar voor grond waardoor de grond los van structuur wordt met als gevolg een goede waterdoorlaatbaarheid.

Ideaal als bodemverbeteraar alvorens u een nieuw gazon wilt laten aanleggen.

Kalk strooien

Een zure bodem “repareren” kan door kalk te strooien. Het beste moment daarvoor is in het najaar (september – november) na het maaien. Door de kalk in de herfst te strooien, zal de pH van de bodem weer op peil zijn op het moment dat het gras in het voorjaar weer begint te groeien. 

Kies een regenachtige dag voor het strooien van kalk. Het vocht zorgt ervoor dat kalk makkelijker en sneller wordt opgenomen.